Nieuws

Waarom worden sommige kinderen narcistisch?

Wie narcistisch is, voelt zichzelf niet alleen uitermate tevreden met zichzelf, maar voelt zich superieur tegenover anderen. Wat zorgt ervoor dat kinderen een narcistisch karakter krijgen? Is dit genetisch bepaald of speelt opvoeding hierbij een rol?

Uit onderzoek blijkt dat sommige kinderen meer risico lopen op het ontwikkelen van narcistische trekjes. Er kan sprake zijn van een genetische aanleg, maar onderzoek toont aan dat narcisme een gevolg is van overwaardering door de omgeving. Door deze overwaardering wordt het kind op een voetstuk geplaatst. Hierdoor kan het denken dat het recht heeft op een voorkeursbehandeling.

  • Wat kan je doen als ouder?

Je kan ervoor zorgen dat je kind zichzelf leert waarderen door te laten merken dat je graag samen tijd met hem of haar doorbrengt. Door hem/haar liefde en genegenheid te geven zal je kind zichzelf waarde toekennen.

Doordat personen met narcistische trekjes als het ware leven door de ogen van anderen, hunkeren zij voortdurend naar goedkeuring en bewondering. Het is voor hen heel erg moeilijk om met negatieve kritiek om te gaan. Vaak praten ze veel over zichzelf, waardoor ze soms door anderen vermeden worden. Om het gemis aan waardering te ondervangen, veranderen ze vaak van vriendengroep.  

  • Wat kan je zelf doen als je last hebt van je narcistische trekjes?

Omdat persoonlijkheidstrekken deels aangeleerd zijn, kan je er wat aan doen. Je kan je leven een stuk aangenamer en gemakkelijker maken door aan jezelf te werken. Psychotherapie kan je hierbij helpen. (Eos, Psyche & Brein, nr. 6, 2017, blz. 63)

Nieuwe website online!

2018-09-24

Ik ben bijzonder trots om mijn nieuwe website voor te stellen. Je kan hier terecht voor al je eerste vragen of voor een eerste kennismaking. Aarzel niet me te contacteren wanneer je vragen hebt!

Marij Gielen

Psychologisch Consulent
Systeemtheoretisch Psychotherapeut

Oude Kuringerbaan 52
3500 Hasselt

011 87 24 78
0496 88 20 66

p-abc@skynet.be 

www.psychotherapeuthasselt.be
www.p-abc.be