Nieuws

Maatregelen: Coronacrisis

We zijn zéér gastvrij, doch niet voor virussen. Daarom volgende maatregelen:

1. Kom enkel naar de praktijk indien jijzelf én/of andere gezinsleden NIET ZIEK zijn!!! Zelfs een 'banale' verkoudheid (hoesten, niezen, ...) is voldoende om de gemaakte afspraak af te zeggen;  

2. Kom niet te vroeg naar jouw afspraak;

3. In de wachtkamer staat desinfecterende gel waarmee je desgewenst je handen kan ontsmetten;

4. Tijdens het gesprek staat het raam en de deur van de consulatieruimte open. Hou er dus rekening mee dat je kleding aangepast is;

Vriendelijke groet,

Marij

 

Hooggevoeligheid: is dat nu een probeem of een gave?

Wetenschappelijk spreekt met over 'hoogsensitieve personen' (HSP: 'Highly sensitive persons'). Wetenschappers zien hooggevoeligheid als een persoonlijkheidseigenschap die, net zoals intelligentie normaal verdeeld is over de bevolking. HSP wordt niet aanzien als een aandoening, zoals bijvoorbeeld een depressie. Het wordt gezien als een ‘kwetsbaarheid’, maar één die je ook kan inzetten als een kwaliteit. Hoogsensitieve personen verwerken informatie diepgaander en ervaren emoties intenser dan de gemiddeld sensitieve persoon. De hoogsensitiviteit uit zich o.m. in een algemene bedachtzaamheid, een sterk empathisch vermogen en het opmerken van subtiele geluiden, geuren en/of visuele stimuli. Eveneens is men gevoelig voor esthetiek. Empirisch is vastgesteld dat de persoonlijkheidstrek ‘consciëntieus zijn’ sterk samenhangt met HSP. Omwille van de hooggevoeligheid kunnen deze personen sneller overprikkeld geraken. Overstimulatie zorgt voor heftige stressreacties en vormt een aanslag op het denkende brein, met slechte prestaties tot gevolg. Maar HSP hoeft geen probleem te vormen indien er op een goede manier mee omgegaan wordt. Belangrijk hierbij is het respecteren van ‘hersteltijd’. Zo kunnen personen met hooggevoeligheid intenser genieten van bijvoorbeeld muziek. Wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit staat nog in de kinderschoenen. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar het verband met depressies, angst, vermoeidheid en lichamelijke klachten (Eos: Psyche & Brein, 2019, nr 4, blz. 12-15).

Waarom worden sommige kinderen narcistisch?

Wie narcistisch is, voelt zichzelf niet alleen uitermate tevreden met zichzelf, maar voelt zich superieur tegenover anderen. Wat zorgt ervoor dat kinderen een narcistisch karakter krijgen? Is dit genetisch bepaald of speelt opvoeding hierbij een rol?

Uit onderzoek blijkt dat sommige kinderen meer risico lopen op het ontwikkelen van narcistische trekjes. Er kan sprake zijn van een genetische aanleg, maar onderzoek toont aan dat narcisme een gevolg is van overwaardering door de omgeving. Door deze overwaardering wordt het kind op een voetstuk geplaatst. Hierdoor kan het denken dat het recht heeft op een voorkeursbehandeling.

  • Wat kan je doen als ouder?

Je kan ervoor zorgen dat je kind zichzelf leert waarderen door te laten merken dat je graag samen tijd met hem of haar doorbrengt. Door hem/haar liefde en genegenheid te geven zal je kind zichzelf waarde toekennen.

Doordat personen met narcistische trekjes als het ware leven door de ogen van anderen, hunkeren zij voortdurend naar goedkeuring en bewondering. Het is voor hen heel erg moeilijk om met negatieve kritiek om te gaan. Vaak praten ze veel over zichzelf, waardoor ze soms door anderen vermeden worden. Om het gemis aan waardering te ondervangen, veranderen ze vaak van vriendengroep.  

  • Wat kan je zelf doen als je last hebt van je narcistische trekjes?

Omdat persoonlijkheidstrekken deels aangeleerd zijn, kan je er wat aan doen. Je kan je leven een stuk aangenamer en gemakkelijker maken door aan jezelf te werken. Psychotherapie kan je hierbij helpen. (Eos, Psyche & Brein, nr. 6, 2017, blz. 63)

Nieuwe website online!

2018-09-24

Ik ben bijzonder trots om mijn nieuwe website voor te stellen. Je kan hier terecht voor al je eerste vragen of voor een eerste kennismaking. Aarzel niet me te contacteren wanneer je vragen hebt!

Marij Gielen

Klinisch Psycholoog
(visumnummer: 369952)
Systeemtheoretisch Psychotherapeut
Gedragstherapeut

Oude Kuringerbaan 52
3500 Hasselt

011 87 24 78
0496 88 20 66

p-abc@skynet.be 

www.psychotherapeuthasselt.be
www.p-abc.be

P-ABC CommV.
Ondernemingsnummer: 0677.993.970

Erkenning psychotherapeut
Privacyverklaring